Saya mengalu-alukan cadangan karya penulis baharu dan berpengalaman. E-melkan sinopsis novel anda ke amir@galeriilmu.com

Isnin, 10 Februari 2014

Bengkel Penulisan Novel Tarbiah

MENGEKALKAN MOMENTUM MENULIS

Mengekalkan momentum penulisan sangat penting supaya semangat untuk menulis tidak menjadi seperti hangat-hangat tahi ayam. Justeru, jangan biarkan idea-idea anda hilang sebegitu sahaja bagaikan hampas yang ditiup angin nan lalu … .

Apabila ada idea, terus catatkan dalam buku idea. Setiap penulis perlu memiliki buku idea atau floating file sama ada menggunakan hard copy atau soft copy. Zaman sekarang, mudah sahaja, guna i-Pad, i-Phone dan sebagainya.

Setelah anda mengikuti bengkel penulisan, sudah sampai rumah, terus tulis idea anda itu. Selain itu, cuba ikuti tip-tip di bawah ini:

1. Jadikan kerja menulis sebagai salah satu agenda besar dalam hidup. Apabila kerja menulis dianggap besar, penulis akan mampu mengatasi halangan yang mendatang. Namun apabila kerja menulis dianggap kerja kecil atau kurang penting, halangan yang biasa-biasa saja pun akan mengganggu dan menghentikan momentum atau semangat untuk menulis. Misalnya, tarikan sebuah rancangan TV saja pun boleh mengganggu momentum untuk menulis!

2. Buat sasaran dalam menulis. Misalnya, sasarkan untuk menyiapkan sebuah buku dalam tempoh enam bulan. Sasaran mesti realistik. Dengan membuat sasaran yang realistik, penulis dapat merancang gerak kerja yang juga realistik untuk mencapai sasaran itu.

3. Bergaul dengan sesama penulis atau yang sama-sama mahu serius menulis. Dengan kata lain, masuk ke dalam komuniti penulis. Seorang pelajar akan bersemangat untuk belajar apabila bergaul dengan sesama pelajar yang serius mahu belajar. Begitu juga penulis, dia akan bersemangat untuk menulis apabila bergaul dengan orang yang sama-sama serius mahu menulis.

4. Baca buku-buku atau makalah yang memuatkan ilmu-ilmu penulisan dan hadiri mana-mana bengkel atau kursus penulisan. (Bengkel dan kursus penulisan juga adalah tempat yang baik untuk bertemu dengan sesama penulis atau calon penulis.)

5. Cari mentor daripada kalangan penulis atau pembimbing penulis yang boleh membimbing dan memberi motivasi untuk terus menulis.

BERITA BAIK!

Sertai kami pada 22.2.2014 di Wangsa Melawati, 9pg-4ptg untuk lebih banyak perkongsian ilmu dan pengalaman.

Jika berminat, sila PM nama dan no fon atau SMS/ whats app +6019 470 2839

Yuran RM150.00
Maybank: 1520-6895-6752 (Mohd Khairi Tajudin)
Emel: khairitajudin@gmail.com

dibawakan oleh KHAIRY TAJUDIN RESOURCES
.
 
Sumber: FB Khairy Tahudin

Tiada ulasan:

Catat Ulasan